קניית רכב משומש – עשה ואל תעשה

קניית רכב - מוכר וקונה לוחצים יד

בבואנו לקנות רכב ניצבות בפנינו דילמות רבות, בחירת רכב שעונה על הצרכים והרצונות שלנו בצורה המיטבית, נוסיף מסגרת תקציב, קנייה במסגרת טרייד אין, ממגרש או מפרטי, אולי לקיחת הלוואה לרכישת רכב, ואף בחירה במסלול אלטרנטיבי של ליסינג מימוני או תפעולי ושלא רלוונטית למקרה לפנינו ולכן לא נדון בה במסגרת מאמר זה. נניח שיצאנו מנקודת הנחה שיש לנו את הרכב שאנחנו רוצים לקנות ועכשיו רק נותר למצוא אחד כזה. שוק הרכב בישראל רווי בהזדמנויות ולא פחות מכך בסיכונים. החלטתי לתרום לכם מספר טיפים שימושיים בבחינת מה כדאי לכם לאמץ וממה מומלץ להימנע. אם תצמדו לטיפים הבאים מובטח לכם שתצמצמו משמעותית את הסיכוי ליפול בפח ובכך תהפכו מטרף קל לטורף על, כמו זברה שפושטת את עורה והופכת לאריה.

לפני שקונים רכב משומש, כדאי להתקשר

מה לשאול? ממה להימנע?

זה לא משנה מי על הקו, זקנה בת 80 חובבת ברידג' או סוחר ממולח חובב הימורים, השאלות שצריכות להישאל הן בדיוק אותן שאלות.
מומלץ לא לציין את דגם הרכב – אם מדובר בסוחר רכבים, נשאיר לו את התשובה איזה רכב, לפעמים הרכב לא קיים או לא בעל נתונים זהים למה שמפורט במודעה, אם זה מבחינת תת דגם, קילומטרז ועוד. נדון בזה בהמשך המאמר.

בעלות הרכב

אחד הפרמטרים החשובים בשלב שיחת הטלפון, האם הרכב מבעלות פרטית? השכרה? ליסינג פרטי? אולי תפעולי? מרובה נהגים? נהג יחיד? אין ספק שזה עלול להיות מבלבל. לכל סוג בעלות יש הפחתה שונה במחירון לוי יצחק, לרכב מבעלות פרטית אין הפחתה, לרכבים משאר הבעלויות יש מאחוזים בודדים ועד עשרות וכאן חשוב לברר עם המוכר. שימו לב אם הרכב נמכר על ידי סוחר רכב הוא אינו נחשב יד נוספת מאחר והרכב רשום על תו סחר ובעת הקנייה והעברת הבעלות תו הסחר יתבטל. בנוסף לכל זה נדרש גם לברר כמה זמן הבעלים הנוכחי מחזיק ברכב, אם הוא מחזיק זמן קצר יכולה להיות לכך סיבה שברגע שתגלו אותה לא תרצו לקנות את הרכב.

מה לא לשאול:
מי נוסע ברכב?

מה לשאול:
מי הבעלים הרשום ברישיון הרכב?
כמה זמן הרכב אצלך?
האם הרכב מבעלות פרטית?
האם הרכב נרשם בעבר כליסינג או השכרה?

כמות ידיים - כמה בעלים קודמים רשומים ברישיון הרכב?

לא לשאול "איזה יד הרכב" חשוב לשים לב שברישיון הרכב מופיע הרישום והוא מבלבל במעט – 00 זה יד ראשונה ואילו 01 יד שניייה וכך הלאה. בהרבה פעמים הרכב נרשם במודעה כיד נמוכה ממה שהוא מופיע ברישיון הרכב. עוד דבר שחשוב לתת עליו את הדעת הוא שחשוב תמיד לבקש צילום של רישיון הרכב בין אם בשיחת טלפון או בין התקדמתם לפגוש את הכלה המיועדת. ובשום פנים ואופן לא להתקדם לבדיקה לפני שבדקתם את היד ברישיון הרכב.

מה לא לשאול:
איזה יד הרכב?

מה לשאול:
מה רשום בסעיף בעלים קודמים ברישיון הרכב?

כמות הקילומטרים ברכב משומש

באופן לא מפתיע גם כאן אנו עלולים ליפול לטריקים ושטיקים למיניהם, הבולט הוא חוסר התאמה במספר הקילומטרים שנסע הרכב במציאות לעומת מה שכתוב במודעה.
ישראלים אוהב לעגל כלפי מטה, לעיתים מדובר בהפרשים של כמה אלפים , במקרים קיצוניים יותר מדובר בהפרשים משמעותיים למדי. עוד תופעה שאנחנו רואים היא ברכבים ישנים שעברו החלפת מנוע, מספר הקילומטרים המצוין במודעה הוא על המנוע החדש/משופץ כשמה שמעניין אותנו הוא כמובן קילומטרז' על השלדה מאחר והבלאי הוא על כל מכלולי הרכב: מערכת קירור,מערכת שימון,בולמי זעזועים,רכיבים מתלה, מערכת העברת כוח ועוד כהנה וכהנה.
 

מה לא לשאול:
כמה קילומטר הרכב נסע?

מה לשאול:
מה מונה מד הקילומטרים הרשום בלוח המחוונים?
האם הק"מ רשום על השלדה או המנוע? *במידה ומדובר ברכב ישן.

טיפ 1: ישנה תופעה בזויה של הפחתת ק"מ, נקראת גם "דיאטה" במיוחד ברכבים יוצאי ליסינג אך לא רק, אם נתקדם לשלב בו נלך לראות את הרכב, חשוב להסתכל על פנים הרכב, על הפלסטיקה על המושבים ולראות אם הבלאי תואם את מספר הק"מ הרשום.

טיפ 2: רלוונטי לרכבים החל משנת הדגם 2017, בכל רכב משנתון זה ואילך ישנו תיעוד למספר הק"מ שנרשם במועד הטסט האחרון, המידע נגיש באתר של משרד התחבורה ובאתרים נוספים כמו משומשת. חשוב לבדוק שמספר הק"מ תואם את מה שמפורסם במודעה.

תאונות

נושא נוסף שיש לייחס לו חשיבות סופר גבוהה, פה חשוב להתייחס בביטול לכל אלה שמתחייבים לכם על כך שהשלדה נקייה מתאונות, סוחרי רכבים כמו גם מוכרים פרטיים יתחייבו על שלדה נקייה ובמידה ולא כך הדבר יתנערו מאחריות, עוד סיבות למה השאלה הזאת לא מחזיקה מים, ישנן תאונות שהן אינן תאונות שלדה אך מספיק חמורות בכדי שלא תרצו לקנות את הרכב.

מה לא לשאול:
האם המוכר מתחייב שהשלדה נקייה?

מה לשאול במקום:
האם הרכב עבר תאונות?
האם לרכב יש עבר ביטוחי נקי?
האם הוחלפו או נצבעו חלקי מרכב?

סיכום

כפי שניתן לראות שלב שיחת הטלפון הוא שלב החשוב ביותר בתהליך קניית הרכב. בשלב זה אנחנו מסננים ומאמתים מידע בנוגע לרכב המוצע למכירה. ישנן המון מלכודות,שקרים, והסתרת מידע שאנחנו נרצה להימנע מהן.  כדי לחסוך לעצמנו זמן ועוגמת נפש חשוב לעבור עם המוכר על כל הסעיפים המצוינים מעלה. בהצלחה.

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp