גזר דין דרמטי: הורשע ב-45 מ-81 אישומים בפרשת כנופיית גנבי הרכב הגדולה

בית המשפט הרשיע את מחמד עקל, תושב הרשות הפלסטינית, ב-45 אישומים בגין גניבת רכבים בצוותא, לאחר שנקבע כי זוהה כמי שניהל מגעים עם בעלי רכבים גנובים ודרש מהם תשלום כופר להחזרת רכושם.
גזר דין דרמטי
גזר דין דרמטי
פרשת גניבות הרכב שהתנהלה בבית משפט השלום בראשון לציון מגיעה לשיא משפטי, עם הכרעת הדין שניתנה בעניינו של מחמד עקל, נאשם מרכזי בפרשה רחבת היקף של גניבת רכבים ודרישת כופר. מדובר באחת מפרשות הרכב הגדולות שנחשפו בשנים האחרונות, עם 81 אישומים חמורים שהוגשו נגד עקל, תושב שטחי הרשות הפלסטינית. על אף הכחשתו הגורפת, בית המשפט הרשיע אותו ב-45 מהם.

כך פעלה הכנופיה: שיטת עבודה סדורה והיררכיה ברורה

לפי כתב האישום, עקל פעל בין דצמבר 2022 ליולי 2023 כחלק מקבוצת פשיעה מאורגנת שהתמקדה בגניבת רכבי "מאזדה" ממרכז הארץ. לפי התביעה, הוא שימש דמות מרכזית בשרשרת – מגייס אנשים ללא אישורי שהייה חוקיים לביצוע הגניבות, שיגר אותם לישראל, ועם השלמת הגניבה הרכבים הועברו לרשות הפלסטינית. בשלב הבא, על פי כתב האישום, יצר עקל קשר עם בעלי הרכב, לרוב באמצעות טלפונים מזוהים שנועדו להקשות על המעקב, והציע להם לקנות בחזרה את רכבם בתמורה לסכומים שנעו בין 15,000 ל-30,000 ש"ח. במקרים בהם הבעלים סירבו, הרכב פורק ונמכר לחלפים.

טכנולוגיה נגד טענה: הכרעה מבוססת על זיהוי קולי

עיקר המחלוקת המשפטית נסבה סביב זהות הדובר בשיחות שהוקלטו בהאזנות סתר, שהיוו את עמוד השדרה הראייתי נגד הנאשם. ההגנה טענה בעקביות כי "זה לא הקול שלו", אך השופטת דורית סבן נוי, סגנית נשיאת בית משפט השלום, קבעה כי קולו של עקל זוהה בצורה מובהקת, גם באמצעות עדים מומחים מהיחידה להאזנות סתר וגם באמצעות השוואת קולו מהחקירה המשטרתית. "מצאתי את העדים מטעם התביעה אמינים, מיומנים ובעלי היכרות עמוקה עם קולו של הדובר," נכתב בהכרעת הדין. "הנאשם נקט דפוס פעולה עקבי, תוך שימוש חוזר באותם ניסוחים, ואפילו בשפה מעורבת – עברית וערבית – תוך ניסיון לעוות את קולו."

הכרעת הדין: הרשעה ב-45 אישומים, זיכוי מ-36

השופטת סבן נוי קבעה כי על אף שלא הוכח באופן ודאי שעקל היה ראש הכנופיה, הוכח מעל לכל ספק כי ביצע חלק מהעבירות המיוחסות לו, ביניהן גניבת רכב, פריצה לרכב וקשירת קשר לפשע. בפרט, הודגש חלקו של עקל בשיחות הכופר עם בעלי הרכב — מרכיב מרכזי בתהליך העברייני שהושלם לאחר הגניבה. למרות חומרת האישומים, בית המשפט זיכה את עקל מ-36 מהם, בעיקר במקרים בהם לא הובאה ראיה מספקת לקשר ישיר בין שיחות הכופר לבין זהות הדובר.

ההשלכות והשלב הבא: לקראת גזר הדין

עקל מוחזק במעצר מאז מעצרו בקיץ 2023, וכעת ממתין לשלב גזר הדין, שבו תכריע השופטת מה יהיה עונשו בגין העבירות בהן הורשע. ייתכן ויידרש לרצות מאסר ממושך בפועל, במיוחד נוכח היקף הפעילות, השיטתיות והפגיעה באמון הציבור. הפרשה מדגישה שוב את מורכבות ההתמודדות עם גניבות רכבים חוצות גבולות, ואת חשיבות האזנות הסתר ככלי חקירתי מרכזי. הציבור הישראלי, שבמשך שנים מתמודד עם תופעת גניבות הרכב המאורגנות, ממתין לראות אם ההרשעה תספק הרתעה אמיתית — או שמא מדובר רק בטיפה בים.

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp