דמיונם היצירתי של שני אחים מצרפת הפך לאבן דרך בהיסטוריה של התרבות האנושית. מה שהחל כהמצאה טכנולוגית מופלאה התפתח לאחת מתעשיות הבידור הגדולות והמשפיעות בעולם.
ב-28 בדצמבר 1895, בסלון אינדיאני שבגרנד קפה בפריז, התרחש אירוע שעתיד היה לשנות את פני התרבות האנושית. האחים אוגוסט ולואי לומייר ערכו את ההקרנה המסחרית הראשונה בהיסטוריה של סרטי ראינוע. בעבור תשלום של פרנק אחד, צפו כשלושים וחמישה צופים בעשרה סרטונים קצרים, שאורכם הכולל היה פחות מעשרים דקות.
הקולנוע אשר נולד בפריז
הסרט המפורסם ביותר שהוקרן באותו ערב היה "רכבת נכנסת לתחנה" (L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat בצרפתית). על פי העדויות ההיסטוריות, כאשר נראתה הרכבת מתקרבת אל המצלמה, קמו צופים רבים ממושביהם בבהלה, משוכנעים שהרכבת האמיתית עומדת לפרוץ מבעד למסך. תגובה זו ממחישה עד כמה היה המדיום החדש מהפכני ומפתיע עבור בני התקופה.
קולנוע שהיה פשוט הפך לפורץ דרך
הסרטים האחרים כללו תיעוד של פועלים יוצאים משערי מפעל הצילום של האחים לומייר, תינוק אוכל ארוחת בוקר, וסצנות יומיומיות אחרות. למרות שכיום סצנות אלו עשויות להיראות פשוטות, הן היוו פריצת דרך טכנולוגית ואמנותית חסרת תקדים. הקהל היה המום מהיכולת לראות תנועה מציאותית משוחזרת על המסך.
קולנוע שהפך מעוד טכנולוגיה למגדיר עידן חדש באנושות
העיתונות הפריזאית הגיבה בהתלהבות רבה. כתב אחד תיאר את האירוע כ"נס מדעי", בעוד אחר כתב כי "המוות חדל להיות מוחלט" שכן רגעים מהעבר יכולים כעת להיות משוחזרים שוב ושוב. תוך חודשים ספורים, הקרנות דומות החלו להתקיים ברחבי אירופה וארצות הברית.
למרות שהאחים לומייר עצמם האמינו כי המצאתם תשמש בעיקר למטרות מדעיות ותיעודיות, הם הניחו את היסודות לתעשיית הקולנוע העולמית. הם פיתחו לא רק את הטכנולוגיה, אלא גם את המודל העסקי של הקרנת סרטים בתשלום, שממשיך להתקיים עד היום. אותו ערב בפריז סימן את תחילתו של עידן חדש בתרבות האנושית, עידן שבו הדמיון האנושי יכול להתממש על המסך ולהיות משותף למיליוני צופים ברחבי העולם.