זיכוי מחמת הספק: בית המשפט לנוער זיכה קטין שהואשם בתקיפה ממניע גזעני

פרשה שהסעירה את ירושלים בית המשפט לנוער בירושלים הכריע השבוע בתיק שעורר עניין ציבורי רב, כאשר זיכה קטין שהואשם בתקיפה ממניע גזעני.
זיכוי מחמת הספק
זיכוי מחמת הספק
האירוע התרחש בשנת 2022 בתחנת הרכבת הקלה 'בית חנינא', שם על פי כתב האישום ירק הקטין על נער יהודי שנסע בקרון, תוך כדי קללות ותנועות מגונות. השופטת אביטל מולד קבעה כי קיים ספק סביר לגבי זהות התוקף ולכן אין להרשיע את הנאשם.

הרקע לאירוע

האירוע התרחש ב-19 בספטמבר 2022, כאשר נער יהודי חובש כיפה נסע ברכבת הקלה בירושלים. בתחנת 'בית חנינא' נעמדו מחוץ לקרון קבוצת נערים פלסטינים, בהם הנאשם. על פי כתב האישום, הנערים הבחינו במתלונן והחלו לקרוא לו לרדת מהרכבת, תוך שהם מקללים אותו. ברגע שהדלתות נפתחו, ירק אחד הנערים על פניו של המתלונן ונמלט מהמקום יחד עם חבריו. מאבטח הרכבת שהבחין במתרחש הצליח לעכב את הנאשם ולהזמין משטרה.

הטענות והעדויות

הנאשם הכחיש לכל אורך המשפט כי היה זה הוא שירק על המתלונן, וטען כי רק קילל אותו. לטענתו, ייתכן שאחד מחבריו הוא שביצע את המעשה. בנוסף, הוא ציין כי גם המתלונן הגיב באופן פעיל במהלך האירוע. עורך דינו של הנאשם טען כי חקירת המשטרה הייתה לקויה, בין היתר משום שהמאשימה לא טרחה לבדוק האם נער אחר ביצע את היריקה.
המתלונן, מנגד, תיאר בפני בית המשפט כי חש מאוים ונפגע מהמעשה. הוא טען כי זיהה את הנאשם כמי שירק עליו, אך בחקירתו במשטרה מסר תיאור כללי בלבד של הלבוש של התוקף, דבר שגרם לבית המשפט להטיל ספק בזיהוי.

ספקות בזיהוי – עילה לזיכוי

אחת הסוגיות המרכזיות שהובילה לזיכוי הייתה אופן זיהוי הנאשם. לפי עדות המאבטח, לאחר מעצרו של הנאשם הוא הובא לזיהוי על ידי המתלונן בתחנת הרכבת 'יקותיאל אדם'. המתלונן זיהה אותו כמי שירק עליו, אך השופטת ציינה כי הליך הזיהוי היה בעייתי, שכן הוצג בפניו חשוד יחיד, דבר שעלול להוביל לזיהוי שגוי.

בית המשפט גם מתח ביקורת על כך שהמשטרה לא חקרה את חבריו של הנאשם, שעל פי עדויות שונות היו מעורבים באירוע. כמו כן, הסרטונים ממצלמות האבטחה של הרכבת הקלה, שהיו יכולים לשפוך אור על התקרית, לא נאספו בזמן ונמחקו.

מחדלי החקירה והשלכותיהם

אחד הגורמים המרכזיים להחלטת הזיכוי היה מחדלי החקירה של המשטרה. לא בוצעה חקירה מקיפה של כל המעורבים, ולא הוצגו ראיות חותכות, כמו צילומי אבטחה, שהיו יכולים לאשר או להפריך את טענות הנאשם. בנוסף, בית המשפט מצא פערים בין העדויות של המתלונן והמאבטח באשר לאופן התרחשות האירוע, דבר שחיזק את הספק בזיהוי התוקף.

החלטת בית המשפט

בסיכומו של דבר, השופטת מולד קבעה כי על אף החשדות נגד הנאשם, לא ניתן להרשיעו בפלילים לאור הספקות המשמעותיים שהתעוררו במהלך המשפט. היא ציינה כי מחדלי החקירה פגעו ביכולת להגיע לחקר האמת, ולכן הורתה על זיכויו של הנאשם מחמת הספק.

תגובות להחלטה

החלטת הזיכוי עוררה תגובות מעורבות. מצד אחד, גורמים משפטיים טענו כי מדובר בפסק דין שמדגיש את חשיבות הוכחת האשמה מעבר לכל ספק סביר. מנגד, ישנם מי שטענו כי מערכת האכיפה כשלה בחקירה, דבר שאיפשר לחשוד להימנע מהרשעה.

סיכום

המקרה הנדון משקף את המורכבות של הליכים פליליים בכלל ושל מקרי תקיפה על רקע לאומני בפרט. הוא מדגיש את חשיבות הראיות החותכות, את הצורך בביצוע חקירות יסודיות, ואת העיקרון המשפטי לפיו מוטב לזכות אשם מאשר להרשיע חף מפשע. החלטת בית המשפט ממחישה את הצורך ברפורמות בתחום החקירה והאכיפה, במטרה למנוע מחדלים דומים בעתיד.

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp