טראמפ במלחמת סחר חדשה: מכסים דרמטיים על יבוא לארה"ב
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית כלכלית אגרסיבית להטלת מכסים רחבים על יבוא מכל העולם. מטרת המהלך: חיזוק הייצור המקומי, תיקון גירעונות הסחר, והחזרת "הכוח הכלכלי" לארה"ב. העולם מגיב בסערה, וגם עלינו זה משפיע.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז בשבוע שעבר על תוכנית חסרת תקדים הכוללת שורת מכסים רחבה על סחורות מיובאות. במסגרת התוכנית יוטל מכס גורף של 10% על כל היבוא לארה"ב, ללא הבחנה בין מדינות או מוצרים, וזאת במקביל להטלת מכסים מוגברים על מדינות ספציפיות עמן לארה"ב גירעון סחר עמוק – בהן סין (34%), האיחוד האירופי (20%), יפן (24%) וטאיוואן (32%). לדבריו, מדובר ב"התערבות חיונית לביטחון הכלכלי והלאומי של ארצות הברית".
"להשיב את גדולתה של אמריקה" - Make America Great Again
טראמפ טוען כי במשך שנים ארה"ב ספגה פגיעות קשות כתוצאה ממדיניות סחר חלשה, שאפשרה למדינות אחרות לנצל את השוק האמריקאי מבלי לתת תמורה ראויה. לדבריו, המכסים נועדו לעודד ייצור מקומי, להחזיר מפעלים לארה"ב, ולהחזיר משרות ש"נחטפו מהאמריקאים". הוא השווה את התוכנית ל"תרופה שצריך לקחת – גם אם היא מרה וקשה לעיכול בטווח הקצר".
בעולם זועמים, מאיימים, והבורסה יורדת
התגובות בעולם היו חדות ומהירות. סין מיהרה להודיע על הטלת מכסים נגדיים על סחורות אמריקאיות, האיחוד האירופי מאיים בפנייה לארגון הסחר העולמי, ודרום קוריאה הביעה דאגה ממהלך שעלול לפגוע בכלכלתה. מדדי הבורסות ברחבי העולם הגיבו בירידות חדות: מדד דאו ג'ונס איבד יותר מ-2,200 נקודות ביום אחד, והנאסד"ק ירד בכמעט 6%. המשקיעים חוששים ממלחמת סחר כוללת שתערער את היציבות הכלכלית הגלובלית.
גם אנחנו נרגיש את ההשלכות של תוכנית המכסים של טראמפ
גם בישראל נרשמת דריכות. סקטורים כמו הייטק, כימיקלים ותעשיות ביטחוניות שתלויים ביצוא לארה"ב חוששים מהאטה בביקושים ומעיכובים בשרשראות האספקה. בנוסף, ייבוא מוצרי צריכה מארה"ב עלול להתייקר בקרוב, מה שישפיע גם על הצרכן הישראלי. גורמים במשרד הכלכלה מעריכים שכדאי להיערך לתרחישים של ירידה בהיקף הסחר מול ארה"ב – ולהגביר מאמצים לפתיחת שווקים חלופיים.
האם התוכנית של טראמפ תצליח?
בקרב מומחים כלכליים לא קיים קונצנזוס בנוגע ליעילות התוכנית. מצד אחד, יש הטוענים שהיא תוכל להחיות תעשיות אמריקאיות מסורתיות ולחזק את מעמד העובד האמריקאי. מנגד, רבים מזהירים מפני פגיעה חמורה בסחר הגלובלי, ירידה באמון המשקיעים, ואפילו החמרת האינפלציה בארה"ב עצמה. מהלך כזה עלול להוביל להאטה בכלכלה העולמית – ואולי אף למיתון. נכון לעכשיו, טראמפ בחר בצעדים כוחניים כדי לשקם את הכלכלה האמריקאית – אך השאלה הגדולה היא אם המחיר לא יהיה גבוה מדי, גם עבורו.