ממסך למסך – מתי כדאי לתת לילד שלך סמארטפון?

לצד הטלוויזיה, המחשב והטאבלט, מגיע שהשלב שבו הילדים רוצים גם פלאפון, והורים רבים מתלבטים מתי נכון לאפשר זאת.
ממסך למסך – מתי כדאי לתת לילד שלך סמארטפון?
ממסך למסך – מתי כדאי לתת לילד שלך סמארטפון?
מצד אחד – תקשורת, ביטחון ותחושת שייכות. מצד שני – חשיפה מסוכנת, התמכרות וירידה בריכוז. אז מה הגיל הנכון ולמה חשוב לשים לב?
הוויכוח על הגיל המתאים לחשיפה לסמארטפון לא מפסיק להעסיק הורים, אנשי חינוך ומומחי טכנולוגיה ברחבי העולם. הטלפון החכם הפך לחלק בלתי נפרד מהחיים – גם של הילדים. אך האם הם בשלים לכך? ומהן ההשלכות?

הסיבות בעד

סמארטפון מאפשר לילדים לתקשר עם ההורים, לשמור על ביטחון אישי, ולהרגיש חלק מהחברה – במיוחד בגיל שבו "לכולם כבר יש". בעידן שבו הלמידה, התקשורת החברתית וגם פעילויות פנאי מתבצעות באמצעות מסכים – יש יתרון לכך שהילד יכיר את הטכנולוגיה. הורים עובדים גם מדווחים כי התחברות עם הילד דרך אפליקציות, שיחות וידאו ו־WhatsApp משפרת את הקשר.

הסיבות נגד

בצד השני של המתרס עומדות עדויות למחקרים רבים המצביעים על פגיעה בריכוז, שינה, התפתחות רגשית ויכולות חברתיות. החשש הגדול ביותר של הורים הוא חשיפה לתכנים לא הולמים, בריונות רשת והתמכרות. מומחים מזהירים כי ללא ליווי הורי והצבת גבולות – הסמארטפון עלול להפוך מכלי מועיל למפגע חינוכי.

מה מקובל בעולם?

במדינות רבות, הגיל הממוצע לקבלת סמארטפון הוא בין 10 ל־12, אך קיימים הבדלים תרבותיים. בפינלנד, למשל, ילדים מקבלים מכשיר בגיל צעיר אך עם מגבלות רבות. בארה"ב ואנגליה יש מגמה גוברת של דחייה עד גיל חטיבת ביניים. בישראל, ילדים רבים מחזיקים סמארטפון כבר בכיתה ג'–ד'.

מה אומרים המומחים?

עמותות חינוך וטכנולוגיה ממליצות להמתין עד גיל 12 לפחות, ולהתחיל במכשיר מוגבל בפונקציות. ד"ר מיכל נועם, פסיכולוגית חינוכית, מסבירה: "המפתח הוא ליווי הדוק. הורה שלא מציב גבולות – מעביר מסר שהילד לבד במרחב פרוע."

מה חשוב לבדוק כשנותנים לילד סמארטפון?

• הגבלות מומלצות: אפליקציות לבקרת הורים, סינון תכנים, הגבלת זמן מסך יומי, וכיבוי אוטומטי בשעות הלילה.
• מאפיינים חיוניים: מסך קטן יחסית (פחות מ־6 אינץ'), בטרייה טובה, עמידות למים ונפילות, אפליקציות בסיסיות בלבד.
• מה מיותר: גישה לרשתות חברתיות, משחקים מרובי משתתפים באינטרנט, מצלמות מתקדמות או אפליקציות תשלום.

ג'ונתן היידט - jonathan haidt

ג'ונתן דייוויד היידט הוא פסיכולוג חברתי יהודי-אמריקאי. תחום התמחותו של היידט הוא היבטים פסיכולוגים וחברתיים של תפיסות מוסר.

ג'ונתן כתב ספר על עלייתו של דור החרדתיים או הדור המודאג.

ספר זה מסביר מדוע בריאות הנפש של מתבגרים קרסה באותו הזמן ובאותו אופן בכל כך הרבה מדינות בתחילת שנות ה-2010, ומה אנחנו יכולים לעשות כדי להפוך את המגמות המדאיגות הללו.

חיווינו מחדש את הילדות ויצרנו מגיפה של מחלות נפש.

לאחר יותר מעשור של יציבות או שיפור, בריאותם הנפשית של מתבגרים צללה בתחילת שנות ה-2010. שיעורי הדיכאון, החרדה, הפגיעה העצמית וההתאבדות עלו בחדות, יותר מהכפלה במדדים רבים.

בספרים, הרצאות ועשרות ראיונות וקטעי וידיאו שפזורים ברשת הוא ממליץ להורים לאפשר לילדים שלהם טלפון חכם רק אחרי גיל 16, עד גיל זה, הם יכולים לרכוש להם טלפון סלולרי פשוט, בלי אפליקציות והסחות דעת.

סיכום

אין תשובה חד־משמעית – כל ילד שונה, וכל משפחה מציבה ערכים אחרים. אך ברור שכניסה לעולם הסמארטפון צריכה להיות מלווה בשיח פתוח, הצבת גבולות ברורים וליווי צמוד. אחרי הכול, לא מדובר רק בטלפון – אלא בשער לעולם שלם.

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp