על אף הכנסת מכשירים חדישים לביצוע בדיקות דימות, ישראל עדיין סובלת ממחסור חמור ברדיולוגים ודימותנים. המצב משפיע ישירות על זמני ההמתנה ועל איכות השירות הרפואי הניתן לציבור.
בישראל, מספר מכשירי הדימות המתקדמים, כמו MRI ו-CT, הוסיף לאחרונה להתגבר, אך למרות זאת, הפער בין מדינת ישראל לבין מדינות המערב בתחום הרפואה הדימותית נותר גדול. בשנתיים האחרונות, עם הוספת מכשירים חדשים, כמו מכון ה-MRI בבית החולים יוספטל באילת ומכשיר נוסף של קופת חולים לאומית ואסותא בבית שמש, נראה כי המדינה פועלת לצמצם את הפערים בהנגשת בדיקות דימות בפריפריה. אך הבעיה המרכזית נותרת: המחסור הכבד ברדיולוגים ודימותנים, שגורם לעומס ניכר על המערכת ומאריך את זמני ההמתנה עבור החולים.
הפער בהשוואה למדינות מערביות
לפי נתוני 2022, בישראל ישנם כ-7 מכשירי MRI למיליון תושבים, נתון נמוך ביותר לעומת ממוצע ה-OECD, העומד על 18.4 מכשירים למיליון תושבים. המצב בישראל משתפר רק במידה מסוימת בהשוואה למדינות כמו יוון ודרום קוריאה, שם קיימת נוכחות רבה יותר של מכשירים רפואיים למיליון תושבים. עם זאת, מספר הבדיקות בישראל למכשיר MRI עומד על כ-10,000 בדיקות בשנה, מה שמעיד על ניצול גבוה יותר של המכשירים הקיימים, אך גם על עומס בלתי נתפס.
המחסור ברדיולוגים – בעיה מיידית
עם כל זאת, הסוגיה הקריטית שנותרה פתוחה היא כיצד להתמודד עם המחסור בכוח אדם בתחום הדימות. כיום, מספר הרדיולוגים בישראל עומד על כ-650-600 בלבד, מה שמתבטא ביחס נמוך של רדיולוגים למספר תושבים. השפעת המחסור הזה על זמני הפענוח והפניות היא עצומה, ועובדה זו גורמת לתסכול בקרב החולים, שכן לעיתים עליהם להמתין שבועות, ואפילו חודשים, עד שיתקבל פענוח הבדיקה. "כבר מיומי הראשון בתפקיד התרעתי מעל כל במה, בכנסת ובמועצה הלאומית לדימות, על המחסור החמור ברדיולוגים", אומר פרופ' אילן שלף, מנהל מערך הדימות במרכז הרפואי סורוקה ויו"ר איגוד הרדיולוגים. לדבריו, המחסור ברדיולוגים מורגש בכל העולם, אך בישראל הוא בולט עוד יותר.
הצורך בהשקעה בכוח אדם
הדרישה להגדיל את מספר הרדיולוגים, שמצריך הכשרה ממושכת ומורכבת, היא הכרחית כדי להתמודד עם העלייה בביקוש. כשלוש שנים עד שיתחילו להשתקף השפעות השדרוגים שהוביל משרד הבריאות, אך גם אז ידרשו השקעות רבות על מנת לשפר את מצב המערכת. לשם כך, דוחפים אנשי מקצוע כמו פרופ' אילן שלף וד"ר ארנון מקורי לפיתוח צעדים ארוכי טווח, אשר ייתנו מענה למחסור במקצוענים בתחום הדימות.
שיפור תלוי במאמצים משולבים
סיכום
מערכת הבריאות בישראל ניצבת בפני אתגרים קשים בשילוב בין התקדמות טכנולוגית לבין מצוקה בכוח אדם. על מנת לשפר את זמני ההמתנה ולהגביר את הזמינות של שירותי הדימות, יש צורך לא רק בהשקעה במכשירים חדשים, אלא גם בהשקעה בכוח אדם, כדי שהתמונה הבריאותית תשתפר לטובת הציבור.